Pazar, Mart 18

Delilendi Yine Ruhum

Orada, görmediğim bir yerlerde birşeyler oluyor. Hissediyorum. Biliyorum. Barış Manço'nun söylediği gibi : Geliyor ... Dönence.

Son 1.5 yıldır farkettiğim birşey bu. Ne zaman ekinoks gelse bende bir değişim, bir başka titreşim, bir garip ruh hali vuku buluyor. Kah başıma ağrılar giriyor (ki pek ağrımaz), kah sevinçten havalara uçuyorum. Bu sefer ise bambaşka birşeyler var, biliyorum, hissediyorum.

Yerimden zıplatacak kadar, sırıtışımı durduramayıp metroda elimle kapatmak zorunda kalacak kadar, yatağa gitmemek için türlü bahaneler bulacak kadar, sabahın köründe kargalara kahvaltı hazırlayacak kadar. Öyle birşey yani.

Gözümü kapatıp bu hissettiğimi anlamaya çalışsam, renkli renkli balonlar çıkıyor içimden, tepemden yükseliyor. Ne zaman kapatsam gözlerimi, San Francisco sokağından dökülen renkli toplar geliyor gözümün önüne. Ne zaman kapatsam gözümü üfleyip balon yapılmış bulaşık suyundaki baloncuklardaki gökkuşağı renkleri geliyor. 

Açıklamasını yapasamda, uyku tutmuyor , boğazımdan yemek geçmiyor ve bir huzur ki birşey olsun diye beklemiyor. O balonlarla bende hayallere uçmak istiyorum, hepsi farklı bir versiyon olan bana uçmak ve bilmeden uçmak. 

Biliyorum, görüyorum, bugün yarın gelecek dönence :))

Herkese iyi haftalar !

Cumartesi, Mart 10

Aşk Mümkün müdür ?

Akşam kavuşmadan
Dükkan kapanmadan
Hayat savurmadan
Yıllar sararmadan
Aşk mümkün müdür hala
Aşk mümkün müdür hala

Zamana aldırmadan
Korkmadan utanmadan .... 


Bu akşam Levent Yüksel akşamı oldu. Son iki saattir şarkılarını arka arkasına dinleyip
 ilk dinlediğim zamanları hatırlamaya çalışıyorum. Eskiden daha mı güzeldi şarkılar, yoksa aşklar mı daha yoğun ? Karma karışık duygular hissettimse de her şarkıda, nedenini tam bilemedim. 


Med cezir ile isyanım kabarmış, elim havaya kalkmış, kadınım ile deli adama darılmış, sultanım ile fıkır fıkır oynamış, zalim ile kafayı bulmuşluğum birer birer geldi aklıma. Sertab ile evlenmeleri, boşanmaları ve dostlukları hep örnek olarak kalmıştır aklımda. Aşkı başıyla ve sonuyla, herşeyi ile kabul etmiş ve yaşamışlardı, hepimizin gözü önünde :)




Şimdilerde ise dans edilen pek çok mekanda Sultan Süleyman remiksleri var, muhteşem dizisinin etkis iile herkes tam bu şarkıda daha bir kendinden geçiyor; hayatın geçiciliğini derinden duyumsayıp göbecikleri atıyor. 


Oysa Levent Yüksel benim yaşlarımdaki hemen hemen herkesin arkadaşıdır bir çeşit. Ne rock ne caz yapma kaygısı gütmüş, ne topstar olmak için çabalamış, kendi sadeliğinde kendisini ifade etmiştir. Herkes de bu hallerini kabul etmiş, bir arkadaşı sever gibi sevmeye devam etmiştir. 


Peki aşk mümkün müdür hala ?




Perşembe, Mart 8

Yeniden başlamak vs Devam etmek

Ne demek gerekir ? Bir şey denmesi gerekmez aslında.
Gidene kızgın değilsen, kırgın değilsen "Hoşgeldin" dersin. Gelen senin "Hoşgeldin" deyişinden bilir.

Ben de geldim. Kendimi uzun süre ifade etmemiş olmanın, bu kadar zaman suskun kalmanın ardından geldim. Yazmaya, konuşmaya ve susarken öğrendiklerimi anlatmaya geldim.

Hoş geldim ...

Makarnalar

Malum rejimde verilen kiloları hemen almamak için denemelerimi yeme potansiyeli oldukça yapıyorum. Bu yüzden tarifler biraz aralıklarla gelebilir. Tabi aklım, fikrim, gönlüm mutfakta o başka :))

Herkesin severek yediği makarnaları ele almak istedim. Giderek artan yemek kitaplarım arasında, elime de "101 essentials tips pasta" kitabı da geçince hemen yazmak istedim. Bildiğimiz makarna aslında bildiğimiz makarna kalıbından hızla çıkıyor. Annelerimiz sadece makarna yapmazlardı, makarna pilav yerine geçen bir çeşit destekleyici yemekti. Artık öyle mi ? Makarna artık sofranın esas yemeği haline geldi. Bunu tabi çeşitlenen makarnalar ve soslarına borçlu olduğumuzu düşünüyorum.

Makarnalar boylarına, şekillerine ve kalınlıklarına göre isimlendiriliyorlar. Ben spaghetti türünden olan ince uzun olanları ayrı bir kategoriye koydum ve önce bunları anlatıyorum.




BUCATİNİ: Yuvarlak, uzun ve içi boş olan makarna
LINGUINE: Yassı, uzun ve ince olan makarna
SPAGHETTI: Yuvarlak, uzun ve bucatiniye göre daha ince olup, içerisinde boşluk bulunmuyor
TAGLIATELLE: Yassı, linguine'ye göre daha kalın ve rulo şeklinde olan makarna
FETTUCINE: Tagliatelle'den daha kalın, uzun olan makarna, ben bunu bizim erişteye benzetiyorum
PAPPARDELLE: Kalın erişte diyebileceğimiz makarna
LASANGE: Yassı, geniş makarna. Foroğrafta genişlik olarak az tutulmuş ama dilim dilim olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz

Bir de türkçeleştirdiklerimiz var. Düdük, kıvırcık, kelebek...



ROUTE: Bisiklet tekeri şeklinde
FUSİLLİ: Kıvırcık
FARFELLE: Kelebek
PENNE: Düdük Makarna
CONGHİGLE: Deniz kabuğu şeklinde
TORTELLİNİ: İçi dolgulu, hazır mantı olarak tabir ettiğimiz
RİGATONİ: Penne'ye benzeyen ama şekli farklı
CAPPELLETTİ: Yine dolgulu olup, parmak çevresinde dolanmış gibi görünen

Elimdeki kitapta elde makarna yapmanın tarifini veriyor. Dikkatimi çeken makarna yapmak için o kadar fazla alet edavat var ki ! Hazır almak daha kolayıma gelmedi değil. Tabi hayallerimdeki mutfağıma ve zamanıma ulaştığımda kendime herşeyi ellerimle yapma konusunda söz veriyorum. En güzeli, en lezzetlisi budur değil mi ?
Kitabı okudukça makarnanın püf noktalarını sizinle paylaşacağım.
Limon Çiçeği