Çarşamba, Ocak 17

Peynirli Poğaça ve Havuçlu Tart

Ocak ayı ya da bu yıl benim için yoğun başladı. Arka arkasına iki tane sınava girdim.Tam sınav sonrası rahatlaması yaşarken iki tanede denemek için sabırsızlandığım tarif denedim. Malum sınava girmek yetmiyor, bir de başvurularım var daha. Onları da bu hafta içerisinde tamamlarsam değmeyin benim keyfime. Birinci tarif pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi olacak kadar güzel. Lezzet dergisini okurken görmüş, pazar günü kahvaltıya birilerini çağırırsam yaparım diye saklamıştım. Sonra niye pazarı bekleyeyim deyip girdim mutfağa. Ben sıcakken yedim, çok güzel olmuştu. Hafta içi kahvaltı niyetine yediğimiz poğaçalardan çok güzel tadı var. İçerisinde peynir olduğuda görülebiliyor, tadılabiliyor. Evde yaptığımız için de daha hijyen ve sağlıklı. İkinci tarif ise atlanmış pazartesinin tarifi. Havuçlu tart. Bizimpastane'nin verdiği el değmeden hazırlanması ile kalbimi fethetmiş tart hamurunu böylece denemiş oldum. Üzerini ise ondan biraz farklı birşeylerle doldurmak istedim. Evdeki havuçlar, cevizler ve tarçın bana bakıyordu. Bende onları kullandım. Nutella da gelecek sefere artık.

Peynirli Poğaça (15 -16 adet):
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı koyu ayran
- 50 gr tereyağ
- 1 yumurta
- 1 paket hamur kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 200 gr ezilmiş beyaz peynir
- 100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
- yarım demet maydonoz ve dere otu


Maydonoz ve dere otu ince ince kıyılır. 50 gr tereyağı tavada eritilerek ılımaya bırakılır. Hamur kabartma tozu ile karıştırılmış un geniş bir kabın içerisine havuz olacak şekilde konulur. Üzerine bir yumurta akı (sarısı üzeri için kullanılacak), ayran, tereyağı, tuz, biber, kekik, maydonoz, dere otu, peynirler eklenerek pürüzsüz bir hamur elde edilir. Daha sonra madalina büyüklüğünde yağlanmış tepsiye dizilir ve üzerine yumurtanın sarısı fırça yardımı ile sürülür. 175 derecelik ısınmış fırında 30 dakika kadar pişirilir. İlk önce alt tele koymakta fayda var. Alt telde iken sıcak fırında kabarıyor, daha sonra üzernin kızarması için üst tele alabilirsiniz. Sıcakken afiyetle yeniyor. Orijinal tarifte hamur kabartma tozu yerine, 2 çay kaşığı karbonat ve acısını almak için iki çaykaşığı limon diyordu. Evde karbonat olmayınca hamur kabartmatozunu seçtim. Bence fena kabarmadı.

Gelelim ikinci tarife. El değmeden robotta hazırlanan tart hamuru ile karşınızdayım. Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben havuç, ceviz ve tarçın kullanmayı tercih ettim.

Tart Hamuru Malzemleri :
- 1 subardağı un
- 75 gr küçük parçalara bölünmüş soğuk tereyağı
- 1 tutam tuz
- 1 -2 yemek kaşığı soğuk su

Un, yağ ve tuz robotta karıştırılır. Tereyağı görünmeyecek şekle gelince, azar azar suğuk su eklenir. Çok su eklenir ise hamur o kadar çekiyormuş. Sonra ben biraz dopapta beklettim ve hamurum hazırdı. Unlu tezgahta açarak 26cmlik yağladığım tart kalıbına serdim.

Tart üzeri için :
- 5-6 adet dilimlenmiş havuç (rendelenebilir)
- yarım su bardağı şeker
- bir çay kaşığı tarçın
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz


Havuçları şeker ile beraber kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. Altını kapatıp tarçın ve ceviz eklenerek ılıması için beklenir. Daha sonra tart hamurunun üzerine alınır ve 180 derelik fırında 30 dakika kadar pişirilir. Ben daha sonra şekeri biraz az bulduğum için üzerine yarım bardak "mapple syrup" ve bir kaşık pudra şekeri ile karıştırılmış hindistan cevizi döktüm. Şekerli sevmiyorsanız tadı güzel olmuştu.

Afiyet olsun
Limon Çiçeği