Pazartesi, Haziran 18

YE#24

Merhabalar,
Veeeee geçen sene dahil olduğum, dahil olmaktan da çok mutlu olduğum YE etkinliği sırası bana geldi. Sizlerin bu ay bana geleceğinizin, sizleri ağırlayacağımın heyecanını son bir kaç aydır yaşıyorum. Hepinize etkinliğe katıldığınız, logoyu sayfanızda yayınladığınız ve güzel tarifleriniz için şimdiden teşekür ederim.

Bu ayın konusu hem ismime uygun, hemde yaz günlerine yakışacağını düşündüğüm bir konu. Limon. Evet bildiğimiz sarı sarı, sulu sulu, ekşi limonlar. Ama ben bu limonların sizlerin elinizde bir mucizeye dönüşeceğini biliyorum.Şimdiden limonlu tarifler aklından arka arkaya geçmeye başladı değil mi :)

Gelelim bizim limona. Nereden gelir ? Nereye gider ? Nelere devadır ? Wikipedia ve internetten edindiğim bilgiler doğrultusunda;

Limon, ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan küçük ağaçların meyvesidir (Wikipedia).

Limonun izlerini sürersek kökeninin Çin sınırlarından, Burma ve Assam’dan geldiğini görürüz. Limonun Pers İmparatorluğu’nun sınırlarını aşarak Arap dünyasına, oradan da Akdeniz’e ulaştığını görüyoruz. Ancak bu yolculuğun çok kolay kat edildiğini söylemek mümkün değil. Çünkü limon, doğası gereği kolayca intibak sağlayan ve her türlü iklimde yetişen bir ağaç değil. Limon Akdeniz’e İslamiyet’le birlikte geliyor. Onuncu yüzyıl ve on ikinci yüzyıl arası İbni Sina’nın ve Selahaddin’in limondan söz ettiğine dair kanıtlar mevcut. On dördüncü yüzyılda Mısır’da limon suyu ve bal karıştırılarak bir çeşit içecek elde ediliyor. Buna ağaçkavunu yaprağı, nane ve karabiber eklendiğinde ise biraz daha varlıklı sofraların sürahilerini süslüyor.

Ancak limonatanın bildiğimiz hali ile ortaya çıkışı Ortaçağ döneminde Yahudi topluluğun mutfağından ‘qatarmizat’ adı ile oluyor. Akdeniz dünyası ise bir yüzyıl sonra limonatayı tedavi amaçlı, büyü amaçlı ve zenginlik işareti olarak kullanmaya başlıyor.

O dönemden kalma yazılar Mağribli yoksulların en büyük yemek rüyalarının bir tas arpa ezmesi, bir tas kuskus ve bol limonlu bir kısır olduğunu gösteriyor (Forum TR). Limonun kullanım alanları sadece içmek ve yemek değil tabiki. Diğer kullanım alanlarının başında tedavi geliyor. Nelere iyi geldiğini bir sonraki gönderimde yayımlayacağım.

Etkinlik logusu için sayfasınıza, yanda bulunan kodu koymanız yeterli olacaktır.

Hazırlamış olduğunuz leziz tarifleri internet köşeniz var ise 15 Temmuz'a kadar sayfanızda yayınlayıp suheylaikiz at gmail.com adresine adınızı, yaşadığınız şehri ve sevdiğiniz rengi gönderirseniz, internet köşeniz yok ise tarifi ve fotoğrafı en geç 15 Temmuz'a kadar yine aynı adrese adınızı, yaşadığınız şehri ve sevdiğiniz rengi gönderirseniz ben de topluca yayımlamaktan büyük keyfi alırım.

Görüşmek üzere
Ve işte logomuz, umarım siz de benim gibi seversiniz.



Limon Çiçeği

Çarşamba, Haziran 6

Makarna Sosları

Elimdeki kitapta öğrenilecek o kadar çok şey var ki. Birde böyle okuyup okuyup bunları yapamamanın vicdan azabı. Bir reklam var, ilk karşılaşığımda reklamda beni vuran bir cümle vardı. Neyin reklamı bilmiyorum, firma - ürün - kişi hiç birşey yok aklımda. Tek bildiğim " Hiç şişmanlamayacağınızı bilseniz..." devamında şöyle önemsiz cümlelerde var " Sizi hiç terketmeyeceğini bilseniz... Hiç kaybetmeyeceğinizi bilseniz..."

Gelelim bizim makarna soslarına, miktarlar yarım kilo makarnaya göre verilmiştir:

1- Beşemel Sosu:

Malzemeleri: 250 ml süt, 4 yemek kaşığı margarin, 3 yemek kaşığı un, rendelenmiş hindistacevizi, tuz ve karabiber
Bir tencereye sütü koyup kaynamasını bekleyin, altı kalın diğer tavada margarini koyarak eritin, daha sonra unu ekleyerek yaklaşık bir dakika unu kavurun, daha sonra kısık ateşte veya ateşten alarak kaynayan sütü yavaş yavaş unlu karışıma ekleyin, koyulaşana kadar kısık ateşte pişirin, daha sonra hindistancevizi, tuz ve biberi ekleyerek yaklaşık iki dakika daha karıştırın.

Daha çok lazanya veya fırında yapılan makarnaların üzerini kaplamak için kullanılır.

2- Taze Domates Sosu:

Malzemeleri: 3 yemek kaşığı zeytin yağı, 2 orta boy küçük küçük doğranmış veya rendelenmiş soğan, 1 kilo soyulmuş ve doğranmış domates, 3 diş doğranmış sarımsak, 1 yemek kaşığı salça, bir miktar elinizde bulunan baharatlardan karabiber, kırmızı biber, nane, kekik, feslegen, 1 tatlı kaşığı şeker ve tuz

Yağı tencereye koyup biraz ısınmasını bekleyin, daha sonra soğanları atarak pembeleşene kadar karıştırın, daha sonra sarımsak, domates, şeker ve baharatlarınızı atarak karıştırın, yaklaşık 12-15 dakika kadar sonra domatesler kendilerini bırakmış ve pişmiş olacaklardır, daha sonra suyunu süzerek tuzunu ekleyebilirsiniz, suyunu kalan su miktarına göre süzmenizi öneririm.



3-Pesto:
Malzemeleri: yaklaşık 45 gram taze fesleğen, yıkanmış ve doğranmış olarak, 6 diş doğranmış sarımsak, yarım bardak kadar ayıklanmış çam fıstığı- yaklaşık 40 gram, 1.5 su bardağı rendelenmiş parmesan peynir, yarım su bardağından biraz fazla zeytin yağı, tuz ve toz biber

Fesleğen yapraklarını ince ince doğrayın, sarımsakları ve çam fıstıklarını da, bunların üzerine rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin, yağı yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin, iyice karıştığına emin olduktan sonra servis yapacağınız zaman tuzunu ve toz biberini ekleyin.

4- Carbonara:
Malzemeleri: 2 yemek kaşığı margarin, 2 diş doğranmış sarımsak, 250 gram ince doğranmış salam, 1/4 subardağı beyaz şarap, 4 yumurta, 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri, tuz ve toz biber, isteğe bağlı olarak 10-15 dal yaprak maydonoz

Yağı tencereye koyup eritelim, sarımsağı ve dilimlenmiş salamı ekleyin, 1-2 dakika karıştırarak pişirin, daha sonra beyaz şarabı ekleyin, elde ettiğimi karışımı suyunun yarısı çekilene kadar pişirin, daha sonra ateşten alıp ılımasını bekleyin, daha sonra başka bir kaba yumurtaları ve parmesan peynirini ekleyin, doğranmış maydonozları ekleyin, tuz ve toz biber istenildiği ölçüde eklenebilir, bu kabın içerisine yeni haşlanmış makarna eklenerek kısık ateşte sallayarak pişirilir, diğer karışımda eklenerek biraz daha pişirilir ve hemen servis yapılır.

Şimdilik bu kadar. Bundan sonra alfredo, bolonez, üç peynir gibi diğer sosların tarifini vereceğim.

Neşeyi bulun

Limon Çiçeği