Pazartesi, Haziran 18

YE#24

Merhabalar,
Veeeee geçen sene dahil olduğum, dahil olmaktan da çok mutlu olduğum YE etkinliği sırası bana geldi. Sizlerin bu ay bana geleceğinizin, sizleri ağırlayacağımın heyecanını son bir kaç aydır yaşıyorum. Hepinize etkinliğe katıldığınız, logoyu sayfanızda yayınladığınız ve güzel tarifleriniz için şimdiden teşekür ederim.

Bu ayın konusu hem ismime uygun, hemde yaz günlerine yakışacağını düşündüğüm bir konu. Limon. Evet bildiğimiz sarı sarı, sulu sulu, ekşi limonlar. Ama ben bu limonların sizlerin elinizde bir mucizeye dönüşeceğini biliyorum.Şimdiden limonlu tarifler aklından arka arkaya geçmeye başladı değil mi :)

Gelelim bizim limona. Nereden gelir ? Nereye gider ? Nelere devadır ? Wikipedia ve internetten edindiğim bilgiler doğrultusunda;

Limon, ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan küçük ağaçların meyvesidir (Wikipedia).

Limonun izlerini sürersek kökeninin Çin sınırlarından, Burma ve Assam’dan geldiğini görürüz. Limonun Pers İmparatorluğu’nun sınırlarını aşarak Arap dünyasına, oradan da Akdeniz’e ulaştığını görüyoruz. Ancak bu yolculuğun çok kolay kat edildiğini söylemek mümkün değil. Çünkü limon, doğası gereği kolayca intibak sağlayan ve her türlü iklimde yetişen bir ağaç değil. Limon Akdeniz’e İslamiyet’le birlikte geliyor. Onuncu yüzyıl ve on ikinci yüzyıl arası İbni Sina’nın ve Selahaddin’in limondan söz ettiğine dair kanıtlar mevcut. On dördüncü yüzyılda Mısır’da limon suyu ve bal karıştırılarak bir çeşit içecek elde ediliyor. Buna ağaçkavunu yaprağı, nane ve karabiber eklendiğinde ise biraz daha varlıklı sofraların sürahilerini süslüyor.

Ancak limonatanın bildiğimiz hali ile ortaya çıkışı Ortaçağ döneminde Yahudi topluluğun mutfağından ‘qatarmizat’ adı ile oluyor. Akdeniz dünyası ise bir yüzyıl sonra limonatayı tedavi amaçlı, büyü amaçlı ve zenginlik işareti olarak kullanmaya başlıyor.

O dönemden kalma yazılar Mağribli yoksulların en büyük yemek rüyalarının bir tas arpa ezmesi, bir tas kuskus ve bol limonlu bir kısır olduğunu gösteriyor (Forum TR). Limonun kullanım alanları sadece içmek ve yemek değil tabiki. Diğer kullanım alanlarının başında tedavi geliyor. Nelere iyi geldiğini bir sonraki gönderimde yayımlayacağım.

Etkinlik logusu için sayfasınıza, yanda bulunan kodu koymanız yeterli olacaktır.

Hazırlamış olduğunuz leziz tarifleri internet köşeniz var ise 15 Temmuz'a kadar sayfanızda yayınlayıp suheylaikiz at gmail.com adresine adınızı, yaşadığınız şehri ve sevdiğiniz rengi gönderirseniz, internet köşeniz yok ise tarifi ve fotoğrafı en geç 15 Temmuz'a kadar yine aynı adrese adınızı, yaşadığınız şehri ve sevdiğiniz rengi gönderirseniz ben de topluca yayımlamaktan büyük keyfi alırım.

Görüşmek üzere
Ve işte logomuz, umarım siz de benim gibi seversiniz.



Limon Çiçeği