Cuma, Mayıs 25

Temel Makarna Yapımı - 1

Malzemelerin kaliteli olması en önemli ekten. Daha lezzetli makarna yapmak için ilk kural. Malzemeler ise şöyle kategorilendirilebilir.

Un: Genel olarak kullandığımız pürüzsüz un; daha lifli makarna yapmak istiyorsak yarı yarıya esmer un kullanılması öneriliyor

Yumurta: En tazesi

Zeytin Yağı: Sızma zeytin yağı

Yeşil Otlardan: Maydonoz, Kekik, Adaçayı, Şıçankulağı, Nane

Baharatlardan: Karabiber, Safran, Küçük Hindistancevizi, Tuz

Ve tabi ki rendelenmiş soğan ve sarımsak, domates püresi, domates salçası, haşlanmış ve püresi haline gelmiş ıspanak

Sos için ise peynirler, soslar ve devamı...

Temel Makarna Malzemeleri (500 gram için):
- 300 gram un
- 3 orta boy yumurta
- 1 yemek kaşığı zeytin yağı

Un elenerek ortası açılır, açılan çukura yumurtalar ve zeytin yağı eklenerek yoğurulur. Hamurun tamamen yoğrulduğuna emin olduğunuzda, üzerine cam bir kase kapatarak beklemeye bırakınız.

Sade makarna yerine domatesli veya ıspanaklı yapmak isterseniz, 500 gram makarna için 75 gram ıspanak veya her yumurta için bir ymek kaşığı domates püresi kullanabilirsiniz.

Makarnaları renklendirmek istersenizde:

- Pancar: morumsu bir renk için (her yumurta için 1 yemek kaşığı haşlanmış ve ezilmiş olacak)

- Nane: yeşilimsi bir renk için (2 yemek kaşığı haşlanmış ve ezilmiş olacak)

- Mantar: koyu kahverengi için (250 gram kurutulmuş ve ezilmiş olacak)

- Safran: altın sarısı

Hamurunuzu 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra açma ve kesme işlemlerine başlayabilirsiniz. Makarna makineniz var ise aman ne güzel... Yok ise elinize merdaneniz, oklavanız ile yufka kalınlığında açıp istediğiniz şekli verebilirsiniz. Açılmış makarna hamurunu kesmeden çamaşır sererer gibi 10 dakika kurutmakta fayda var.

Yapmış olduğunuz makarna yumurtalı olduğu için normal makarna gibi aylarca saklanamayacaktır. Ama bir kaç hafta dolapta saklayabilirsiniz.

İçi dolgulu yapacaksanız ise mantı şeklinde yapabileceğiniz gibi, elinizde kalıp var ise şu yöntemide kullanabilirsiniz. İlk katı serip, aralıklı içleri koyup, çevresini yumurta ve su sürerek yapışmasını sağlarız, üzerine ikinci hamur katmanını sererek, için olduğu kısımlar makıbın içinde kalacak şekilde kesme işlemi yapılır. 15 dakika kadar kurumaya bırakılır.

Ravioli:




Tortelini:

Daha farklı doldurulmuş makarna yapmak isterseniz, genel malzeme aynı, yaratıcılık size kalmış. Ben olarak linkte bulunan yöntemleri uygulayabilirsiniz. Bende buradaki fotoğrafları recipetips sitesinden kullandım.

Güzel haftasonu

Limon Çiçeği