Çarşamba, Haziran 6

Makarna Sosları

Elimdeki kitapta öğrenilecek o kadar çok şey var ki. Birde böyle okuyup okuyup bunları yapamamanın vicdan azabı. Bir reklam var, ilk karşılaşığımda reklamda beni vuran bir cümle vardı. Neyin reklamı bilmiyorum, firma - ürün - kişi hiç birşey yok aklımda. Tek bildiğim " Hiç şişmanlamayacağınızı bilseniz..." devamında şöyle önemsiz cümlelerde var " Sizi hiç terketmeyeceğini bilseniz... Hiç kaybetmeyeceğinizi bilseniz..."

Gelelim bizim makarna soslarına, miktarlar yarım kilo makarnaya göre verilmiştir:

1- Beşemel Sosu:

Malzemeleri: 250 ml süt, 4 yemek kaşığı margarin, 3 yemek kaşığı un, rendelenmiş hindistacevizi, tuz ve karabiber
Bir tencereye sütü koyup kaynamasını bekleyin, altı kalın diğer tavada margarini koyarak eritin, daha sonra unu ekleyerek yaklaşık bir dakika unu kavurun, daha sonra kısık ateşte veya ateşten alarak kaynayan sütü yavaş yavaş unlu karışıma ekleyin, koyulaşana kadar kısık ateşte pişirin, daha sonra hindistancevizi, tuz ve biberi ekleyerek yaklaşık iki dakika daha karıştırın.

Daha çok lazanya veya fırında yapılan makarnaların üzerini kaplamak için kullanılır.

2- Taze Domates Sosu:

Malzemeleri: 3 yemek kaşığı zeytin yağı, 2 orta boy küçük küçük doğranmış veya rendelenmiş soğan, 1 kilo soyulmuş ve doğranmış domates, 3 diş doğranmış sarımsak, 1 yemek kaşığı salça, bir miktar elinizde bulunan baharatlardan karabiber, kırmızı biber, nane, kekik, feslegen, 1 tatlı kaşığı şeker ve tuz

Yağı tencereye koyup biraz ısınmasını bekleyin, daha sonra soğanları atarak pembeleşene kadar karıştırın, daha sonra sarımsak, domates, şeker ve baharatlarınızı atarak karıştırın, yaklaşık 12-15 dakika kadar sonra domatesler kendilerini bırakmış ve pişmiş olacaklardır, daha sonra suyunu süzerek tuzunu ekleyebilirsiniz, suyunu kalan su miktarına göre süzmenizi öneririm.



3-Pesto:
Malzemeleri: yaklaşık 45 gram taze fesleğen, yıkanmış ve doğranmış olarak, 6 diş doğranmış sarımsak, yarım bardak kadar ayıklanmış çam fıstığı- yaklaşık 40 gram, 1.5 su bardağı rendelenmiş parmesan peynir, yarım su bardağından biraz fazla zeytin yağı, tuz ve toz biber

Fesleğen yapraklarını ince ince doğrayın, sarımsakları ve çam fıstıklarını da, bunların üzerine rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin, yağı yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin, iyice karıştığına emin olduktan sonra servis yapacağınız zaman tuzunu ve toz biberini ekleyin.

4- Carbonara:
Malzemeleri: 2 yemek kaşığı margarin, 2 diş doğranmış sarımsak, 250 gram ince doğranmış salam, 1/4 subardağı beyaz şarap, 4 yumurta, 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri, tuz ve toz biber, isteğe bağlı olarak 10-15 dal yaprak maydonoz

Yağı tencereye koyup eritelim, sarımsağı ve dilimlenmiş salamı ekleyin, 1-2 dakika karıştırarak pişirin, daha sonra beyaz şarabı ekleyin, elde ettiğimi karışımı suyunun yarısı çekilene kadar pişirin, daha sonra ateşten alıp ılımasını bekleyin, daha sonra başka bir kaba yumurtaları ve parmesan peynirini ekleyin, doğranmış maydonozları ekleyin, tuz ve toz biber istenildiği ölçüde eklenebilir, bu kabın içerisine yeni haşlanmış makarna eklenerek kısık ateşte sallayarak pişirilir, diğer karışımda eklenerek biraz daha pişirilir ve hemen servis yapılır.

Şimdilik bu kadar. Bundan sonra alfredo, bolonez, üç peynir gibi diğer sosların tarifini vereceğim.

Neşeyi bulun

Limon Çiçeği