Cuma, Kasım 30

Tahinli Tatlara Devam

Geçen denememi maya kullanarak yapmıştım. Bu tarifi görünce hem daha bir kanım kaynadı hem de daha kolay şekil verebileceğimi farkettim. Ne de olsa yumuşak hamura şekil vermek zor oluyor, bir de kabarma boyutlarıı kestiremeyince vermeye çalıştığım şekilde kayboluyor.

Eski işyerime ve aynı zamanda yeni ziyaret mekanıma sabahdan gideceğimi öğrenince, giderken elim boş gitmeyeyim hem de eski günlerdeki gibi hissetmek için birşeyler yapmaya karar verdim. Gerçi sabah erken olmasa da bir şekilde ellerine ulaştırdım.


Gelelim tarifimize, tarifi Ümit Usta'dan aldım. Ama her zamanki gibi verilen margarini 1/3 orana indirdim. Aksi takdirde sağlıktan söz etmek pek mümkün olmayacak.


Malzemeler:
- 1 su bardağı tahin
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı kadar kırılmış ceviz
- 150 gram tereyağı/margarin
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 hamur kabartma tozu
- 3 su bardağı un
- 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
- bir miktar çörekotu

Önce tereyağı ve 2 yemek kaşığı şekeri karıştırıyoruz. Üzerine sıvı yağı ekleyerek karıştırıyoruz. Daha sonra unu ve kabartma tozunu ekleyip çok sert olmayan hamur elde ediyoruz. Hamuru bir saat dinlenmeye bırakıyoruz.

Bu arada tahinli içi yapmanızı tavsiye ederim. Tahin kendini toparlayınca hamurun içinden akıp gitmiyor ve hamurla beraber kullanması kolaylaşıyor. Bunun için şeker ve tahini şekerler eriyinceye kadar karıştırıyorsunuz. Ve cevizi ekleyip hamur ile beraber beklemeye bırakıyorsunuz.

Bir saat sonra fırını 200 dereceye alarak ve tepsiye yağlı kağıtları sererek başlıyoruz. Ceviz büyüklüğünde aldığımı hamurları ben ince uzun dikdörtgen olacka şekilde açmayı uygun buldum. Açtığım hamurun içerisine bir tatlı kaşığı kadar tahinli içi sürürek önce sarıp sonrada sprial şekil verdim. Oluşan şekiller avuç içim büyüklüğündeydi. Tepsiye ayrı ayrı dizip, üzerine önce yumurta sarısı sonra da çörekotlarından bir parça serpiyoruz. Alt telde 15 dakika pişen çöreklerimizi, üzeri kızarana kadar da üst telde pişiriyoruz.

Bence kesinlikle sıcak tüketildiğinde en çok lezzet alınıyor. Ama bu mümkün değil ise tekrar ısıtıldığında da yaklaşık sonuş alınıyor.

Afiyet olsun

Limon Çiçeği


Pazar, Kasım 25

Hem ziyaret hem ziyafet ...

Bütün günün sonunda akşam eve girdiğimde ihmal etmekten yakındıklarım vardır aklımda. Bazen arayınca istediğim gibi konuşamayacağımı bildiğimden açmam telefonu, bazense öyle tutuk sıradan kalmamak için ...


Bir önceki komşumuz hem yaşlı hemde bir çok operasyon geçirmiş ve geçiren inatçı bir teyzem. Teyze dediğime bakmayınannem onun kızı olunca, benimde ananem oluyor kendileri :)) Her anında yaşamak için verdiği mücadeleyi gördükçe, elimde sapasağlam duran yaşamanın ne büyük bir erdem olduğunu farkediyorum. Benim başıma bu kadar talihsizlik gelse,bu kadar çok ameliyat masasına yatsam, bir nefes alabilmek için makinelerle iyi geçinsem ; yaşamak için bu kadar direncim kalır mı ? emin olamıyorum. Hani sağ sağlimken, herşey yolundayken sevdiğim hayatı acaba bana kötü yüzünü gösterince de sevebilecek miyim ? Hani kötü yüzünü göstermemesi en büyük dileğimiz ama ... Aması var işte.

İhmal ettiklerimden biri de kendisi, onun yanına kısacık olsa da uğramadan önce yaptım bu kurabiyeleri. Belki bir tanesini yer, belki ona iyi gelir diye. Biraz şekeri az oldu sanırım. Ama benim gibi az şekerli sevenlerdenseniz tarif ölçüleri size uyacaktır.


Malzemeler:

- 2 yumurta

- 1 su bardağı pudra şeker

- 150 gram oda sıcaklığında tereyağ

- 1 paket vanilin

- 1 paket kabartma tozu

- 1 çay bardağı hindistan cevizi

- 2 su bardağı un

- ben bir kısmına biraz müsli ekleyerek denedim


Yağlı kağıtları serip, fırını 200 dereceye alıyoruz, daha sonra tereyağı ve yumurtaları mikser ile çırpıyoruz (ikiside farkedilmeyene kadar). Sonra üzerine şekeri ve vanilini ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Pudra şekeri oluncagranürlerin erimesine gerek kalmıyor. Dana sonra unu, hindistan cevizini ve kabartma tozunu ekliyoruz. Oluşan hamursize biraz cıvık gelebilir. Bunun içine elizini biraz ıslatıp şekil verebilirsiniz. Veya sıkma torbası kullanabilirsiniz.Bundan sonrası sizin tercih ettiğiniz büyüklük ve şekillere kalmış. Ben bazılarının üzerine çikolata parçacıkları da koydum. Bu sefer ülkerin çikolata parçacıklarını denedim ve memnun kaldım.

Alt telde 15 dakika pişirdikten sonra, üste tele alıp üzeri kızarana kadar bekledim. Bu süreler fırına göre de değişebilir. Tepsiye yerleştirme işlemleri sırasında kurabiyelerin yaklaşık iki katı olacağını göz önüne alırsanız, tıkış-tepiş bir görüntü olmaz.Benimkilerin bazısının şekilleri bu oranı tuturamadığım için karıştı.

Afiyet olsun.

Limon Çiçeği

Pazar, Kasım 18

Tahinli Tatlar

Tahinin mis gibi kokusu önce beni cezbetti. Halbuki bu çöreği alma niyeti ile gelmemiştim. Mideye nasıl indiğini bile farketmedim. Eve geldiğimde bu tada doymadığımı farkettim ve hanifedentarifler'den bulduğum tarifi denemeye karar verdim. Tarifi tekrar vermiyorum, zaten birebir aynısını yaptım. Hamurun kabarma süresinde biraz sabırsızlandığımı kabul etmem gerekir. Bir taraftan sabırsızlanıyor bir taraftanda çok güzel bir çörek olması için uğraşıyorum. Şimdi elimde yarım kalmış bir şişe tahin var. Bu tahini iki türlü tüketebiliriz; tahinli-pekmez ( oturağan hayatımda nasıl bir kalori bombası bahsetmiyorum bile) veya yine böyle güzel çörekler...


Sonbaharın bu güzelliğinde çayın yanına sıcak tahinli çörek tavsiye ediyorum.

Herkese iyi haftalar

Limon Çiçeği

Cuma, Kasım 2

Bizim Oraların Adetleri ...

Annem geçen geldiğinde bizim oralara has bir tatlı ile geldi. Aslında bu kış hazırlıkları arasında yer alan ve hazırlanan bir tatlı. Babannemde kış akşamları pek güzel yediğimizi hatırlıyorum. Böyle büyük kavanozlarda yapıp, yanınada ceviz kırıp yendiğinde insanı mutluluk delisi eden türden bir tatlı. Tabi babannemin şansı, kendi incir ağaçları ve kendi ceviz ağaçlarının olması.

Annemde incirlerin amcasının ağaçlarından olduğunu duyunca bir nebze içim rahatladı. Ama cevizleri tabi bizim marketten almak gerekti. Belki bir gün benimde incir ve ceviz ağaçlarım olur. Tabi bunlar olduğunda benim bunları yemek için dişlerim, sağlığım ve isteğim de olur : )))



Bu tatlının adı İncirli. En azından bizim oralarda öyle söylerler. Nasıl yapıldığını ise en kısa zamanda annemden öğrenip kayıt altına alacağım. Kurumuş cevizlerin ballandırılması şeklinde yapıldığını hatırlıyorum. Cevizle yenilmesi önerilir.


Sevgiler

Limon Çiçeği