Pazartesi, Ağustos 20

Ekmek denemesi

Merhaba,
Biliyorum sebzeli kişten daral geldi. Bana da geldi. Haftasonu hem etkinliğe katılırım düşüncesi ile hemde evde bayatlayan ekmeklere sinir olduğum için, küçük bir ekmek yapmaya karar verdim. Açtım tarifleri okudum, düşündüm, taşındım sonra Sibel'in sütlü ekmek tarifine kuru nane ve kuru fesleğen ekleyerek yapmaya karar verdim.
Malzemeler belli zaten, gel görki kabarması gereken kısmı olmadı. Hani hamuru yoğurduktan ılık bir yerde sonra bekletirsin kabarır ya ! yok kabarmadı. Bekle babam bekle, bahar gelsin yonca açsın. Tabi bunu sabah yaptığım için artık karnımda iyice acıkmış, fotoğraflarda gördüğüm nefis ekmeği istiyorum biran önce. Neysem 1.5 saatlik bekleyişten sonra fırını biraz ısıttım ve kaba alıp birazda orada kabarması için şans verdim. Yarım saat sonra bizim ekmek yaklaşık aynı boyutta (gelişme var ama benim istediğim kabarıklık için 3 gün beklemem gerekecek kadar az bir gelişme). Bende pişirdim. Tadı gerçekten çok güzeldi. Hem fırından çıktıktan sonra hem de kızartma makinesinde ısıttığım zaman. Ama gel gör ki, kabarmadı. Neden olabilir ? Hangi marka maya kullanıyorsunuz, suda eriyenler, sütte eriyenler, instantlar ... Denemelerime devam edeceğim. Bu olmadı diye evimin ekmeğini yapmaı bırakmayacağım : ))
Canım zeytinli, kekikli ekmek ve zeytin yağı ve tulum peyniri istedi... Hmmm mis mis ...
Limon Çiçeği

Salı, Ağustos 7

Sebzeli Kiş ve Tatil

Merhaba,
Yorucu bir etkinliğin hemen arkasından gelen güzel bir tatil sanırım kendime gelmeme yetti. Tatil asla yetmez sanırım, ama hep tatil olmasını isteyerekde yaşayamayız. Ben de tatil devresini bir zamanlığına kapatıyorum. Dayanamaz ve haftasonu kaçışları yaparsam bilmem :))

Artık kendi yemeğimi kendim yapıyorum. Annemin yemeklerinin yerini tutmasada elimden geldiğince yapıyorum. Beni takip edenler hep tatlı birşeyler yaptığımı bilirler, bunun esas nedeni yemek yapmama gerek kalmamasıydı. Artık hem tatlı hem de tuzlu yapıyorum. Yaza uygun olarak sebzeli kiş hem yapımı kolay hem de evde kalanları değerlendirmek için ideal bir tarif.

Kiş Hamuru:

Malzemeleri
- 4 çorba kaşığı yoğurt
- 125 gram margarin
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- aldığı kadar un (bu bende 2.5 su bardağına denk geldi)


Bütün malzemeleri karıştırıyor ve hamuru elimize yapışmayana kadar yoğuruyoruz. Sonra yağlı kağıt serili tepsiye seriyoruz, üzerine çatalla delikler açıyoruz ve 150 derecelik fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz. Bu sırada elimizde bulunan malzemeleri az yağlı tavada hafif pişiriyoruz. Ben de ki malzemeler:

- 2 adet orta boy patates
- 2 adet kabak
- 3-4 adet biber
- 1 adet soğan
- 2 adet havuç
- 2 adet kırmızı biber
- nane, maydonoz ve dere otu

Bunları küçük küçük doğrayıp tavada biraz çeviriyoruz, en son olarak suyu kalmayana kadar bütün malzemeleri karıştırıyoruz. İstediğiniz baharatları kullanabilirsiniz. Tek dikkat etmek gereken nokta, yağdan hemen sonra tavaya bunları atmak. Daha sonra sebzeleri eklemek. 20 dakika sonunda pişen kiş hamuru üzerine bu malzemeleri seriyoruz ve 15 dakika kadar daha pişiriyoruz. İsterseniz üzerine kaşar peyniri de rendeleyebilirsiniz. Afiyet olsun

Limon Çiçeği