Pazartesi, Ocak 29

AŞURE

Ne yapsam ne yapsam diye evin içinde dolanıyorum. Cumartesiden karar vereceğim ki, pazar planını yaparken ne kadar zaman alacağını bileyim. Derken komşudan bir kase aşure geldi. Daha öncede konuşmuştuk. Annanemin kazana yakın tencerelerde nasıl aşure yaptığını. Dağ bayır aşırıp bütün komşularına bizim aracılığımız ile dağıttığını,sıcakken sevdiğim aşureyi, buralarda yapamadıklarından artık aşure sevemediğimi. Nasıl yapılırdı ? Kaynak olarak annemi kullandım. Annesinden öğrenmiş olduğu tarif şimdi bana geçti. Kazanlarla olmasada bir tencere yapacağımız aşure iki tencereye bölünerek ve çoğalarak devam etti. Sıcakken yine güzeldi. Bakalım dinlenince nasıl olacak.

Aşure ile ilgili olarak küçük bir not geçerek tarifi vereceğim. Aşure hicri takvime göre muharrem ayının onuncu günü demek. Yani "aşure günü" dersek yanlış oluyor. Zaten 10.gün demek.

Malzemeler:
- İki su bardağından biraz fazla buğday (yaklaşık bir gün ıslatılmış ve iki kere suyu değiltirildi)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı kuru fasulye (yaklaşık bir gün ıslatılmış ve iki kere suyu değiltirildi)
- 1 su bardağı nohut (yaklaşık bir gün ıslatılmış ve iki kere suyu değiltirildi)
- 8-10 adet kuru incir
- 12-15 adet kuru kayısı
- 1 fincan kuru üzüm
- 1 portakal
- 1 elma
- 1-2 kivi
- 4-5 adet karanfil
- 2 su bardağı kırılmış fındık
- 4.5 su bardağı şeker
- bir kase ayıklanmış nar


Yapılışı:
Islanmış buğdayı iyice yıkayarak bol suda pişirmeye başladık. Buğdaylar şişip kırılmaya başlayınca pirinci attık. Pirinçte aynı evreye gelince kuru fasulye ve nohutu ekledik. Bunların pişmesi bir saat civaında sürdü. Tadına baktığımızda pişmiş ise tamamdır, yumuşak olmasını sevdiğim için iyice pişirdik. Sonra kayısı, kuru incirleri, kuru üzümü attık. Bir taşım kaynadıktan sonra küçük küçük doğranmış meyvelerive karanfili attık. Bu arada suyunun meyveleri pişirmeye yetmeyeğini düşündüğümüzden sıcak su ekledik ve iki tencereye böldük. Bunların piştiğini de yine tadına bakarak anladık. En son şekeri attık ve bir taşım daha kaynamasını bekledik. Sonra altını kapattık ve kırılmış fındıkları koyduk. Ceviz koymak gibi bir niyetim vardı ama cevizi sıcakken koyarsak rengini karartacağı için vazgeçtik. Aşurenin sulu olması halinde nişasta ve sütü biraz pişirip ekleyebilirsiniz. Annemin söylediğine göre,şekeri önden atarsak malzemeler (özellikle meyveler) sertleşirmiş. İş yerine getireceğim kaba boşalttıktan sonra da nar taneleri ile üzerini süsledim.

Afiyet olsun.

Limon Çiçeği