Pazartesi, Temmuz 31

Danimarka Bisküvisi

Kardeşim biraz şekerli buldu kurabiyeleri, karşı komşumuz ise bayıldı. Özellikle soğuk süt ile benim favorim oldu. Şekeri ile ve orijinal tarifte (tea-time) verilen miktarlar ile biraz oynadım. Kakaolu tatları seven biri olarak beş-sekiz tanesini kakaolu yaptım. Yine orijinal tarifte olmayan ama benim yakışacağını düşündüğü fındık koydum. Bence güzel bir tat verdi.

Malzemeleri (28-30 bisküvi):
- 210 gr oda sıcaklığında margarin ( yumuşak değilse de eritip aynı işlemleri yapabiliyoruz)
- 160 gr şeker
- 160 gr hindistan cevizi
- 160 gr un
- 2 yumurta sarısı
- isteğe bağlı olarak kırılmış fındık veya kakao




Yapılışı:

margarin ve şekeri bir kapta şeker taneleri görünmeyecek şekilde karıştırdım. Daha sonra iki yumurta sarısını da ekleyerek biraz daha karıştırdım. Başka bir kapta harmanladığım hindistan cevizi ve unu ekleyerek hamurunu elde ettim. Vermek istediğiniz şekle göre folyoya sararak buzlukta beklettim. Normalde 2 saat yeterli ama ben sabah pişireceğim için bir gece beklettim. Tea-time blog'un söylediğine göre buzlukta 2 gün, difrizde 2 hafta saklamak mümkün. Buzluktan çıkan hamuru yarım santimlik dilimlerle keserek, yağlı kağıt ile kaplanmış tepsiye yerleştirdim. 15dk 160 derecede ısıtılmış fırında 25dk pişirdim. Üzeri pembeleşinceye kadar. 5 dk dışarıda dinlenmesinin ardından, ızgaraya dizerek kurumaya bıraktım. Soğuk süt ile sıcakken çok güzel olduğu için hemen iki tanesini yedim. Diğerlerini de paket yapıp bu akşam beş çayına götürüyorum.



Arkadaşlar farklı tat değil, biz pasta istiyoruz, börek istiyoruz diye tutturacaklar yine ama tarifler özel bir amaca hizmet ediyor. Cuma günü Selma'ya gidecek bisküviler için antrenman mahiyetinde.

Limon Çiçeği

Cuma, Temmuz 28

Kutular

Kardeşim geldi. Kendisi haliyle bu saatte uyurken bende dün hamurunu yapıp dolaba koyduğum bisküvilerin pişmesini bekliyorum. Duruma göre tarifi ve fotoğrafları yayınlayacağım. Ankara kazan ben kepçe, sonunda istediğim kutuyu/ları buldum. Aranınca herşey bulunuyormuş, bir kere daha şahit oldum. İşte kutularım, en büyük olanı Selma'ya gidecek.



Limon Çiçeği

Çarşamba, Temmuz 26

Yolculuk var ...

Ablamın eşi nam-ı değer eniştem bir süreliğine Türkiye'ye geldi. Bu arada ben ne abla, ne de kızdırmak dışında enişte kelimelerini kullanıyorum. Onlar benim için Selma ve Murat. Murat'dan öğrendiğime göre Selma'ya yaptıklarımdan gönderebileceğim. Bunun için önce yoğun bir şekilde tarif arama girişiminde bulundum ve Danish Biscuits ( Danimarka'nın meşhur bisküvisi) yapmaya karar verdim. Bunları koymak için teneke kutu arayışı içerisindeyim. Lakin Ankara'da nokta atışı yaparak bulacağım bir yer bilmiyorum. Arama, tarama operasyonuna başlıyorum. Yaptıklarımdan Selma'nın da tadacak olması fikri çok hoşuma gitti çok. Texas'a yolu düşen ve bavulunda yer olan herkesin taşıma önerilerini kabul ederim. Tabi iki kutu verilecek ama tek kutu ulaştırılacak :))

Tarifi ilk deneyip göndermeyeceğim için bu günlerde deneyeceğim. Bunu da sadece haftasonu için Marmaris'den gelen erkek kardeşim üzerinde denemeye karar verdim. Kendisinin tatlı ile arası pek yoktur ama benim için çiğ tavuk yiyeceğine şüphem yok. Bakalım sonuçlar nasıl olacak ?

31 Temmuz önerisi sormuyorum, buldum bile

Limon Çiçeği

Pazar, Temmuz 23

Kayısılı Kek

Geçen hafta sözlü gelen yorumlar ve öneriler ile kayısılı kek yapmaya karar verdim. Anneme reçellik alacağı kayısıların sayısını artırıp,10-15 fazla almasını söyledim ve farklı bir tarif ortaya çıktı.

Malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 su bardağı şeker (biraz şekerli istenirse biraz fazla)
- 1 su bardağı sıvı yağı
- yarım su bardağı süt
- 1.5 su bardağı un
- 2 çorba kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- bir fiske tuz
- 2 çorba kaşığı pudra şekeri (üzeri için)
- 10-12 kayısı

Yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar mikser yardımı ile karıştırdım. Daha sonra sıvı yağ, süt ekleyerek biraz daha karıştırdım. Un, vanilya, kakao, fiske tuz ve kabartma tozunu da ekleyerek kaşık yardımı ile karıştırdım. Daha sonra 26cmlik yuvarlak kek kalıbına döktüm ve ikiye böldüğüm kayısıları ortaları yukarı bakacak şekilde aralıklı olarak üzerine dizdim ve önceden ısıtılmış fırına verdim. Yaklaşık 10-15 dk sonra üzerine 2 çorba kaşığı pudra şekerini serptim ve 30dk daha piştikten sonra fırından çıkardım. Bakalım yorumlar nasıl olacak ?

Limon Çiçeği

Pazartesi, Temmuz 17

MEYVELİ SÜTLÜ İRMİK TATLISI



Pazar günü için seçtiğim tarif meyveli sütlü irmik tatlısı. İrmik tatlısının biraz değiştirilmiş hali. Geçtiğimiz salı günü misafiri olduğumuz teyzem sadesini yapmıştı. Tarife ek olarak meyve ve jöle ile süsleyebilirsin deyince, tam mevsiminde meyveleri kullanamazlık olmazdı. Gerçi güneş olan bir mutfakta tencerenin başında bu sıcaklarda zaman geçirmek pek eğlenceli değildi :) ama güzel ve hafif bir tatlı çıktı ortaya.

Malzemeler:
- 8 yemek kaşığı irmik
- 12 yemek kaşığı şeker
- 1 lt süt
-1 paket vanilya

Süslemek için :
- sizin istediğiniz meyveler, ben
- 1 adet muz, 2 adet kivi, 1 salkım üzüm, 9-10 adet kayısı, 2 şeftali
-1 paket jöle (sizin tercih edebileceğiniz, ben vişne kullandım), süte yakışması açısından muz tercih edilebilir.

Vanilya hariç bütün malzemeleri tencereye alıp karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca bir paket vanilya ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. 5 dk daha kaynadıktan sonra servisi yapacağımız kabımıza alıyoruz. Üzerine doğranmış meyveleri karışık olarak dağıtıyoruz (geçen turtada ben sıra sıra dizmiştim, o zaman herkes sadece bir çeşit meyveli turta yemiş oldular, bende bu sefer hepsini karıştırmaya karar verdim). Üzerine hem meyvelerin kararmaması hem de daha lezzetli olması için jöleyi tarifine uygun olarak yapıp döküyoruz. Buzdolabında bekletildiğinde tatlımız hazır oluyor.

Afiyet olsun
Limon Çiçeği

Cuma, Temmuz 14

Pazartesi araştırması

pazartesi için ne yapacağımı perşembe-cuma arar bulurum. Bu hafta bizim oraların meşhur tatlısı kerebiç yapmayı planlamıştım. Ama kerebiçi kerebiç yapan köpüğünü yapması o kadar kolay olmayacak diye yazgeçtim. Kerebiç yapmaktan değil, bu hafta yapmaktan. Ye etkinliğine katkım olması için sütlü tatlı yapacağım. Ama yaz meyveleri öyle melül melül bana bakıyor ki, onları da için işine katacağım. Pazar akşamı - pazartesi günü fotoğrafları ve tarifi ile karşınızda olacak.

Güzel, keyifli haftasonu

Limon Çiçeği

Pazar, Temmuz 9

KAHVELİ VİŞNELİ KEK


Kahveli bir tat için bir haftadır interneti kurcalıyorum. Sonunda vişneli ve kahveli kek yapmaya karar verdim. tadı için yarın yazılacak yorumları bekliyorum. Bana sorarsanız, şeker ve yağ oranı fazla olmayan ve kahve tadını sevenler için ideal bir tarif.

Malzemeler :
- 3 yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1.5 su bardağı şeker
- 150 gr margarin
- 2 yemek kaşığı kahve
- 1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış vişne
- 3 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- rendelenmiş limon kabuğu

3 yumurta ve şeker mikser yardımı ile köpük haline gelene kadar karıştırılırr. Daha sonra yumuşak veya eritilmiş margarin eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Yoğurt, vanilya eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Daha sonra un eklenir ve fazla olmamak kaydı ile karıştırılır. En son olarak ise vişne, limon rendesi ve kahve eklenerek karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dk civarında pişirilir. İsteğe göre ceviz koymakta mümkün. Daha sonra dilimlenmiş kek üzerine toz şeker serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun
Limon Çiçeği

YINE TART


Cumartesi günü misafirlerimize hazırladığım meyveli tart. Hem meyve çok fazla, hemde ben alıştım tart yapmaya. Biraz fırında fazla kalmış, ama kreması ile dinlenince güzel olduğuna karar verdim. Tartımızı, misafirlerimizi alıp okulun bahçesine gittik. Yeşillikler altında pek keyifli oldu. Annem dayanamayıp arkada bizim tarta bakan yaz okuluna gelmiş öğrencilere de verdi :)

Limon Çiçeği

Çarşamba, Temmuz 5

FOTOĞRAFLAR

Merhaba,

Yeni fotoğraf makinam geldi. Sony C600. Fotoğraf konusundan pek anlamam, "Çek anı bırak" sloganumdur. Biraz araştırdım, forum gezerek ve bildik bir marka olsun diyerek bu modeli/markayı almaya kadar verdim. Zaman içerisinde bununla ilgili de yorumlar yazarım.
Limon Çiçeği mevsimini kaçırdığım için internette bulduğum bir kaç fotoğrafı ve animasyonu ekliyorum. Bir de dart fotosu ...

Limon Çiçeği




Salı, Temmuz 4

KAKAOLU ve MEYVELI TART-


Yarın annemin doğum günü. Ve Pazartesi. İki pasta yapmak yerine birbirine benzer ama süsü farklı iki pasta yapmaya karar verdim. Evdeki net bugünlerde telefon hattından kesik olunca, evde olan tarif ve malzemeleri karıştırıp iki tart yaptım. Önce kelepçeli diye tabir edilen, benim haftasonu arama sonucunda öğrendiğim kek kalıbından aldım. Gitmişken gözüme görnünen küçük tart kalıplarından da 6 tane aldım. Sonra düşündüm, bir kişilik menü için ideal.
Malzemeler : (DİKKAT İKİ TART YAPMAK İÇİN )
Hamuru için :
- 100 gr margarin ( ben tereyağ ve margarin karışık kullandım)
- 1 su bardağı şeker
- 2 çay kaşığı kabartma tozu (her zaman limon ile kabarttım)
- 2 yumurta
- 1 paket vanilya
- 2.5 su bardağı un


Margarin, şeker ve yumurtayı robotta karıştırdım. Yeterince karıştığını düşündüğüm zaman (şeker taneleri belirgin olmayana kadar), unu ve kabartma tozunu ekledim. Son karıştırmalara geldiğimde ise vanilyayı. Hamuru buzluğa atıp, 30 dk civarında bekledim. Bu arada kremasını yaptım. Kremasını yaparken meyve, kakao, ceviz kullanmak size kalmış.


Kreması için :
- 4 su bardağı süt
- 3 yumurta
- 5 çorba kaşığı şeker
- 3-4 çorba kaşığı un
- Kakao
- 250 gr çekirdekleri çıkartılmış vişne
- Kırılmış ceviz
- Vanilya

Süslemek için :
- Meyveler
- Sizin karar vereceğiniz yarım posiyon meyveli jöle
- Hindistan cevizi

YYumurta, şeker ve unu tencereye koyup altını kısık ateşe ayarladım. Şeker tanelerini kaybedene kadar karıştırdım, daha sonra soğuk sütü yavaş yavaş ekleyerek kaynamasını bekledim. Karıştırarak muhallebi kıvamına gelince içine vanilya atıp mikser ile 3-4 dk karıştırdım. Daha sonra iki ğarçaya ayırdım, bir kısmına kakao, vişne ve ceviz ekleyerek karıştırdım. Diğer kısmını ise sadece vişne ekleyerek karıştırdım.


Hamuru iki parça haline getirerek, merdane ile açtım ve kelepçeli kek kalıbına yerleştırdim. Bir tarifte hamurun kabarmaması için bolca tabna çatal ile delik delin diyordu. Bunu denedim, başarılı. Uzun zamandan sonra tekrar bana gelen yemek kitabında ise hamurun üstüne yağlı kağıt sererek marmeladını yapmak istediğiniz meyveleri koyabileceğiniz, mercimekleri koyabileceğiniz veya kuru nohut fasulye koyabileceğiniz yazıyordu. Onu da denedim, o da başarılı . Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dk (üzerinin çok pembeleşmesine gerek yok, ne kadar çok pembeleşir ise o kadar çabuk dağılıyor) pişirdim. Ilıklaşmış vanilyalı kremayı bir tanesinin üzerine dağıttım ve daha önceden hazırladığım, kiraz-kayısı-şeftali-muz dilimlerini yerleştirdim. Birgün sonra yiyeceğimizden meyvelerin kararmaması için arkasında tarifi olan yarım paket jöleyi üzerine döktüm ve yeteri kadar soğuduktan sonra buzdolabına koydum. Diğerine ise kakaolu kremayı dağıttım ve annemin doğum günü iin düşündüğümden üzerine ANNEM yazmaya çalıştım. Ehhh .. biraz boyut hatası oldu ama çaktırmayın ?.

Afiyet olsun

Limon Çiçeği